Keramische Kunst van Kees de Man

Beeldenontwerper

Beauty is a line 

"Beauty is a line" is de titel van een tentoonstelling in het Twents Museum en gaat over het werk van Pablo Picasso en Henry Matisse.

Waarom is deze tentoonstelling zo interessant voor mij? 

Als ontwerper van beelden begint iedere ontwerper met een lijn. Je kan niet zonder die lijn om je verbeelding op paper te zetten. In mijn ontwerpen van vrouwen maak ik geen gebruik van een model. Het gaat bij mij ook niet om een vrouwenlichaam zo realistisch mogelijk uit te beelden. Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in de details, maar zoek juist naar de lijn (en vorm), die voor mij het vrouwelijke in het ontwerp van mijn beeld tot uitdrukking moet brengen.

Schilderijen van Picasso als inspiratiebron

In het begin maakte ik vooral gebruik van schilderijen van Picasso. Het ging mij niet alleen om de lijn, zoals Matisse die gebruikt (sierlijke lijn). Ik vond het vooral interessant om de lijnen van Picasso's vrouwen te gebruiken. Het spel van defragmeteren van lijnen en vormen, om tot interessante ontwerpen te komen, vond ik veel belangrijker. De vrijheid van associëren op lijn en vorm bestudeerde ik ook bij de sculpturen van Henry Moore.

Als voorbeeld laat ik hier het schilderij van Picasso zien: 'Liggend naakt" uit 1908. De delen van het lichaam, die je waarneemt, zijn voor de tekenaar vlakken opgesloten in lijnen. Als beeldhouwer zet je deze vormen in gedachten om in ruimtelijke vormen.  Een keramist/beeldhouwer krijgt nog een extra dimensie mee. Zijn vormen zijn hol en kunnen daardoor open gewerkt worden. Ik spreek dan ook van keramische sculpturen.

Het resultaat van dit ontwerpproces ziet u in mijn 'Liggende vrouw naakt' uit 2012.

 

Titel

Liggende vrouw naakt

Jaar 2012
Materiaal Steengoed, geglazuurd
Maten

H. 50 cm, Br. 115 cm

Prijs € 2800,-

         Liggende vrouw naakt

 

Titel

Zwangere vrouw

Jaar 2015
Materiaal Steengoed, geglazuurd
Maten

H: 63 cm, br: 105 cm

Prijs

€ 2800,-


               

Titel

Poserende vrouw met vogel

Jaar 2018
Materiaal Steengoed, geglazuurd
Maten

H. 50 cm, Br. 115 cm

Prijs € 2800,-

                        

 

 

 

 

 

 

 

(Deze site is under construction)                         

KUNSTCATEGORIEËN en VERKOOP

Close Open